7 tehnologii de siguranță care scad riscul de accident pe șantier

Utilizarea sculelor electrice necesită foarte multă atenție, întrucât riscul de accidentare la utilizare este destul de mare. De cele mai multe ori însă, utilizatorii uită de pericolul la care se supun prin neutilizarea echipamentului de protecție adecvat lucrării pe care o realizează, sau din cauza faptului că nu își asigură un minim de confort înainte de a începe utilizarea propriu-zisă a sculei electrice.

bosch-power-tools

Pentru evitarea pericolelor, întotdeauna citiți instrucțiunile de utilizare, mai ales atunci când utilizați un echipament pentru prima dată. Mai jos îți vom prezenta 7 tehnologii de siguranță pe care producătorul german Bosch le-a dezvoltat pentru utilizatori:

  1. Sistemul de aspirare al prafului – pentru că un mediu de lucru plin de praf nu prezintă numai pericol de incendiu,  dar vă poate dăuna şi sănătăţii. Vaporii de sudură, pudra de cuarț sau azbestul pot duce la aparția, pe termen lung, a unor probleme de sănătate precum: astm, azbestoză, COPD sau pneumoconioză.
  2. Vibration Control –  o tehnologie foarte eficientă de amortizare care decuplează mânerele de sursa vibraţiilor. Lipsa unui astfel de sistem duce la creșterea riscului de apariție a sindromul de vibraţie Mână-Braţ (HAVS), care are ca și simptome principale: amorţeală, senzaţia de furnicături în degete, dar și o durere la nivelul articulațiilor.
  3. Frâna de siguranță – sesizează blocajul accesoriului, oprind imediat polizorul. Cu ajutorul acestui sistem țineți scula electrică sub control și evitați riscul de rănire a încheieturilor.
  4. Protecția la repornire – după o pană de curent, scula electrică trebuie oprită în mod activ înainte de a putea fi repornită. În acest fel se evită o repornire involuntară a sculei electrice, iar riscul de accident este cu mult diminuat.
  5. Apărătoare rezistentă la torsiune – ruperea discurilor la polizoare este extrem de periculoasă, întrucât fragmentele desprinse sunt ascuţite şi zboară cu o viteză incredibil de mare. O astfel de apărătoare rezistentă la torsiune se blochează pe poziţie, asigurând astfel direcționarea fragmentelor de disc în direcţia opusă utilizatorului.
  6. Electronic Rotation Control – un senzor de accelerare integrat detectează mișcările bruște ale sculei electrice şi opreşte rotirea accesoriului.
  7. Cuplajul de siguranță – asigură un grad crescut de securitate a muncii, întrucât oprește motorul dacă burghiul se blochează în beton înainte ca unealta să înceapă să se răsucească.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *