Scurtă istorie a sculelor: mașina de tuns iarba

  • Istoria mașinilor de tuns iarba începe în anul 1832, atunci când britanicul Edwin Beard Budding a inventat primul instrument mecanic de tuns iarba. Pentru prima dată, iarba nu mai era tăiată cu ajutorul coasei, foarfecii sau cu ajutorul dispozitivelor bazate pe tracțiune animală.
Mașină de tuns iarba 1832
Sursa: www.sciencemuseum.org.uk
  •  În Statele Unite ale Americii, primul brevet pentru o mașină de tuns iarba a fost obținut de Amariah Hills, pe 12 ianuarie 1868.
  • În 1902, compania britanică Ransomes Automaton  a produs prima mașină de tuns iarba prevăzută cu motor cu ardere internă alimentat cu benzină.  În Statele Unite ale Americii, prima mașină de tuns iarba cu motor pe benzină a fost fabricată în 1914, de către compania Ideal Power Mower Co., având la bază invenția lui Ransom E. Olds. Perioada de după Primul Război Mondial a adus o creștere fără precedent a interesului pentru mașinile de tuns iarba.
Prima mașină de tuns iarba cu motor pe benzină
Sursa: en.wikipedia.org
  •  Mașina de tuns iarba cu lamă rotativă a fost introdusă doar după ce motoarele au fost suficient de puternice pentru a asigura viteza necesară funcționării. La începutul anilor 1930, Power Specialties Ltd. introducea o mașină rotativă, cu motor pe benzină. Inovațiile din anii ’30 și ’40 au dus la apariția unor modele mai mici, cu motoare mai puternice.
  •  În  anii ’60 mașinile de tuns iarbă alimentate cu benzină au ajuns să fie foarte populare, mai ales după ce introducerea de componente de plastic a dus la scăderea costurilor de producție și implicit a prețurilor.
Mașină de tuns iarba anii 50
Sursa: www.gasenginemagazine.com
  •  Un moment foarte important în istoria mașinilor de tuns iarba a fost introducerea echipamentelor fără fir, alimentate cu ajutorul bateriilor.
  • Cea mai nouă inovație în materie de mașini de tuns iarba este reprezentată de robotul de tuns iarba modern. Până la finalul anului 2005, această categorie era pe locul doi în topul roboților utilizați în scop comercial. Cu toate acestea, primul robot de tuns iarba a fost MowBot,  brevetat în 1969.
Mowbot 1969
Sursa: www.mowbotics.com.au

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *